Hoe veilig is jouw laptop? Ben je verzekerd als je wordt gehacked?
Cyber-aanvallen zijn “hot”. Recent zien we immers een forse toename van het aantal cyberaanvallen. Jij bent ook dagelijks digitaal actief en loopt een risico. Of je nu informatie opslaat “in the cloud” of “out the cloud”, er stroomt hoe dan ook informatie rond en data wordt opgeslagen. Hackers proberen die informatie te stelen door misbruik te maken van de kwetsbaarheden van jouw computersysteem.
Wat moet je doen als je aangevallen wordt? (bron: hln.be)
Als je het bericht op je scherm ziet verschijnen, ontkoppel je computer dan meteen van externe harde schijven of andere apparaten en schakel de internetverbinding uit. Zo kan je vermijden dat het virus zich verspreidt. Ransomware verwijderen is iets voor computerspecialisten. Maar als dat lukt en je hebt een back-up gemaakt, probeer die back-up dan terug te zetten op je computer. Indien het onmogelijk is om een back-up terug te plaatsen, ga dan na of er een decryptietool is. Met een decryptietool kan je het systeem mogelijk nog deblokkeren. De website www.nomoreransom.org kan daarbij hulp bieden. De kans is echter groot dat er (nog) geen oplossing beschikbaar is, maar hou de versleutelde bestanden zeker bij want er komen telkens nieuwe decryptietools die misschien wel helpen. Ga zeker niet over tot betaling van het losgeld! Je kan dan aanzien worden als een makkelijk doelwit voor in de toekomst. Contacteer ook in elk geval van ransomware de lokale politie en CERT.be (federal cyber emergency team).
Hoe ontstaat de infectie?
Het computervirus dringt het systeem meestal binnen via een e-mail of via een programma dat door de gebruiker geopend of geïnstalleerd is. Vervolgens worden de bestanden op het systeem volledig geblokkeerd. Op het scherm verschijnt een bericht waarin staat dat de computer is geïnfecteerd en dat er moet betaald worden om opnieuw toegang te krijgen tot de computer. Slachtoffers krijgen meestal 24 tot 72 uur de tijd om te betalen. Als ze dat niet doen kan de prijs van het losgeld stijgen of kunnen alle gegevens van de computer worden gewist.
Voorkomen is beter dan genezen
Het is perfect mogelijk om zo’n hacking te voorkomen. Wees altijd voorzichtig met e-mails van onbekende afzenders. Maak ook tijdig een back-up van alle gegevens. Zorg ervoor dat het back-upsysteem niet altijd aan je computer verbonden is, want in dat geval zal het virus ook de back-up blokkeren. Update alle software op tijd en installeer een antivirusprogramma om je computer extra te beschermen.
Wil je meer weten?
Contacteer dan vandaag nog onze cyber-insurance-specialist Peter Smet. U kan hem bereiken op 0495 / 53 03 30 of via peter.smet@kegelsvanantwerpen.be
Met vriendelijke groeten,
Patrick Van Dyck Luc Van Antwerpen
Commercieel Directeur C.E.O.