Voor het eerst alleen wonen. Ben jij goed verzekerd?

Eindelijk heb je de sleutel van je eigen stek in handen! Een golf van vrijheid komt op je af, maar je moet ook rekening houden met heel wat paperassen die je in orde moet brengen. Een van de dingen die je niet over het hoofd mag zien zijn verzekeringen. Sommige verzekeringen zijn verplicht, andere optioneel. Aan jou om die keuze te maken, maar we zetten je graag op weg.

Ziekteverzekering 

De ziekteverzekering is een verplichte verzekering die gedeeltelijk door de overheid georganiseerd en gesubsidieerd wordt. Dankzij deze verzekering kan je de kosten van dokters- en ziekenhuisbezoeken grotendeels terugkrijgen, en betaal je minder voor medicijnen. Het ziekenfonds regelt de terugbetaling van die medische kosten en betaalt je een uitkering bij ziekte of invaliditeit. Je kan ook aanvullende verzekeringen nemen waarvoor je een aparte bijdrage betaalt. Vergelijken welk ziekenfonds voor jou het meest geschikt is, kan je doen via deze website.

Belangrijk: Zolang je studeert en tijdens je wachttijd als schoolverlater blijf je ten laste van je ouders voor de ziekteverzekering. Als je werknemer bent of een werkloosheidsuitkering krijgt, moet je je aansluiten bij een ziekenfonds. De betaling van de verplichte ziekteverzekering gebeurt via een sociale bijdrage die rechtstreeks van je loon of uitkering wordt afgehouden.

Brandverzekering 

Een brandverzekering dekt meer dan enkel en alleen schade door brand. De brandverzekering of woningverzekering  verzekert je tegen het risico op zware beschadiging van je huis en je meubels door brand, storm, hagel, sneeuw, water, ijs, aanrijding door voertuigen, enzovoort. Vaak is ook een aanvullende waarborg voor diefstal inbegrepen. Dit dekt de diefstal van geld en inboedel, beschadiging aan je meubelen bij (poging tot) diefstal, …

Onze tip: Ga altijd goed na wat er is inbegrepen bij jouw brandverzekering en wat je eventueel nog extra wil laten verzekeren.

Familiale verzekering

Een gezinsverzekering of ‘familiale’ dekt de materiële en/of lichamelijke schade aan derde partijen. Ideaal dus om ‘ongelukjes’ te vergoeden waarvoor jij aansprakelijk bent en waarvan je buurman of iemand anders het slachtoffer is. In principe dekt de familiale verzekering alle personen die onder hetzelfde dak wonen.

Autoverzekering

Ga je alleen wonen en beschik je ook over een eigen wagen of motor? Dan is een Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering (BA) verplicht. Deze verzekering dekt de lichamelijke en materiële schade die je met je voertuig aan derden toebrengt. Daarnaast bestaat ook nog een bestuurders- of omniumverzekering waarbij je je kan verzekeren voor persoonlijke schade of verwondingen. Meer weten over autoverzekering? Lees dan zeker onze blog over een eerste wagen. (link naar blog auto)

Help!

Vind je door de bomen het bos niet meer? Dat is absoluut te begrijpen! Deins er niet voor terug om je in deze fase te laten bijstaan door een verzekeringsmakelaar. Bij Kegels & Van Antwerpen gaan we samen met jou na welke verzekeringen je nodig hebt. Samen stellen we een volledig pakket samen zodat je je geen zorgen moet maken of je iets vergeten bent. We vergelijken ook de prijzen zodat wij voor jou de voordeligste formule kunnen uitzoeken.

Geniet!

Het zal even wennen zijn nu je niet meer bij ‘Hotel mama’ inwoont. Je zal jezelf moeten ontpoppen tot keukenprins of -prinses, zelf poetsen en strijken maar je zal zelf ook kunnen kiezen wat je eet, om hoe laat je thuis komt en tot hoe laat je slaapt. En geef toe, wat een fantastisch gevoel is dat niet?!