Fiscaal voordeel rechtsbijstand

Fiscaal voordeel rechtsbijstandsverzekering

U heeft het allicht al gehoord, wie een verzekering voor rechtsbijstand afsluit, kan vanaf 1 september 2019 rekenen op een fiscaal voordeel tot 124 euro.

Wie al een bouwgeschil of echtscheiding meemaakte, weet dat in aanraking komen met justitie en advocaten een ferme duit kan kosten, zeker wanneer een zaak aansleept. Om de rechtspraak toegankelijk te houden, kondigde minister van justitie Koen Geens een hervorming van de rechtsbijstandsverzekering aan. Een rechtsbijstandsverzekering dekt immers de kosten voor een advocaat wanneer u in een juridisch conflict betrokken raakt.

Wat betekent de belastingvermindering concreet ? Er wordt een belastingvermindering van 40% toegekend op de verzekeringspremie die u mag inbrengen tot 310 euro. Dat komt dus neer op een belastingvermindering van 124 euro per jaar.

Waarvoor wordt u verzekerd ? De verzekeraar is voortaan verplicht u te dekken voor o.a. echtscheidingsgeschillen, bouwgeschillen, fiscaal recht en arbeidsgeschillen. Bovendien moet hij u dekken tot minstens 13.000 euro in burgerlijke zaken, 13.500 euro in strafzaken, 3.375 euro in echtscheidingszaken en 6.750 euro in bouwgeschillen. Meestal is er een wachttijd van een jaar. U behoudt de vrije keuze van advocaat.

Wordt uw huidige premie goedkoper ? Helaas niet. Wij zien dat alle grote rechtsbijstandsverzekeraars hun premies optrekken, omdat ze voortaan verplicht zijn om veel meer waarborgen te voorzien. Wanneer u rekening houdt met de fiscale aftrekbaarheid zal u grosso modo hetzelfde betalen als nu.

Is deze nieuwe rechtsbijstandsverzekering interessant ? Toch wel. Immers, voortaan worden ook juridische kosten bij een echtscheiding of een bouwgeschil vergoed, en deze kosten zijn duur en komen het meeste voor. Alle rechtsbijstandsverzekeraars komen nu met nieuwe producten. Kegels & Van Antwerpen geeft u graag advies met betrekking tot de beste prijs / kwaliteit.

U heeft al een rechtsbijstand ? In de loop van de komende maanden zal u allicht een brief ontvangen van uw rechtsbijstandsverzekeraar die u zal voorstellen om over te stappen naar een meer uitgebreide fiscaal aftrekbare rechtsbijstandsverzekering. Uiteraard bent u hier niet toe verplicht. Weet enkel dat indien u al een rechtsbijstandverzekering heeft in uw auto-, brand- of familiale polis, dat deze enkel tussen komt bij geschillen die samenhangen met deze specifieke polis.