Ik ga op wereldreis en ik neem mee…

De kogel is door de kerk! Je hebt de beslissing genomen en het ticket geboekt; binnenkort vertrek je op wereldreis! Naast een camera, een snorkel en een goeie trekrugzak kan je best ook wat advies omtrent verzekeringen gebruiken voor je vertrekt. Neem onze tips door en trek er goed voorbereid op uit!

Reisverzekering

Ongeacht je bestemmingen of de duur van je verblijf is het essentieel dat je een reisverzekering afsluit. Er kan vanalles gebeuren en met een reisverzekering sluit je uit dat je zelf voor alle kosten opdraait. In het buitenland gaat het er helemaal anders aan toe als in België. Er zijn landen die flink doorrekenen voor een dokter- of tandartsbezoek, maar er zijn ook landen die niet over de nodige medische voorzieningen beschikken waardoor je gerepatrieerd moet worden. Het basispakket van een reisverzekering dekt buitengewone of onvoorziene kosten, zoals voor opsporings-, bergings- en reddingsacties, extra reis- en verblijfskosten als je in het buitenland in het ziekenhuis belandt, de hulpverlening door een alarmcentrale of de voortijdige terugkeer naar huis na ziekte of een ongeluk. Ga steeds de dekking van jouw verzekering na voor vertrek. Zet ook de nummer van je verzekeringsmakelaar in je gsm zodat je over de juiste contactgegevens beschikt. Daarnaast kan je je extra laten verzekeren voor verschillende zaken. Wil je bijvoorbeeld extreme sporten beoefenen? Check dan ook even hoe het daarmee zit.

Bagage

Verlies, diefstal of beschadiging aan je bagage zit vaak in de basisdekking van je reisverzekering, maar dan wel tot een maximumbedrag. Meestal is de bagage voor een totaalbedrag van ongeveer 2500 tot 3000 euro verzekerd. Neem je hele kostbare spullen mee, zoals een dure camera of een laptop, dan sluit je best hiervoor een extra verzekering af.

Indien je verlies, diefstal of beschadiging aan je bagage wil claimen, dan moet je kunnen aantonen dat je in het bezit was van deze spullen. Ook de waarde moet je kunnen aantonen. Bewaar dus zeker de bonnetjes van de meest waardevolle spullen die je meeneemt op reis.

Geld

Heb je cash geld of cheques op zak en worden die gestolen of ben je ze kwijt? Geld zit meestal niet in de basisdekking van een reisverzekering. Bij de meeste verzekeringsmaatschappijen moet je hier een aanvullende verzekering voor afsluiten. Ook dan geldt er echter een maximale vergoeding die wordt uitgekeerd bij verlies of diefstal van geld, die varieert van € 230 tot € 750 per polis. Het heeft dus geen zin al te veel contant geld mee te nemen op reis. Tegenwoordig bestaan er vrijwel overal ter wereld bankautomaten en ook met een creditkaart reis je veilig de wereld rond. Check dan wel je maximumuitgave. Eventueel wil je die limiet even verhogen. Geef ook iemand die je vertrouwt de volmacht om je financiën te regelen indien nodig.

Vrijwilligerswerk

Wil je vrijwilligerswerk uitvoeren in het buitenland? In principe valt dit ook onder de basisdekking. De verzekering kan wel maximum 2 jaar na elkaar lopen. Waarschijnlijk wil je verzekeraar op voorhand ook weten welke werkzaamheden je wil uitvoeren. Afhankelijk daarvan moet je eventueel een toeslag betalen.

Naast deze tips overloop je best nog eens deze checklist om er zeker van te zijn dat je alles mee hebt op reis. Heb je alles geregeld? Plan dan nog een laatste afscheidsfeestje met vrienden en familie. We wensen je een fantastische reis toe!