Mijn eerste wagen!

Je hebt je rijbewijs op zak en je overweegt om een eigen wagen te kopen. Waar moet je op letten en wat moet je praktisch regelen? En welke wagens komen in aanmerking? Bij Kegels & Van Antwerpen zetten we het graag voor jou op een rij!

Vrijheid kost geld

Wanneer je een wagen wil kopen, moet je je bewust zijn van de kosten. Niet enkel de aankoopkost, maar ook de terugkerende kosten zoals verzekering, wegenbelasting, onderhoud, APK-keuring en tankkosten. Hoe hoog die kosten zullen zijn, hangt onder andere af van de grootte van de wagen. Vooral m.b.t. de verzekering en wegenbelasting. De kosten voor APK-keuring en onderhoud zullen vooral afhangen van de staat waarin de wagen zich bevindt. Hoe ouder de wagen, hoe groter de kans dat kosten voor onderhoud zullen oplopen. Overweeg je de aankoop van een nieuwe wagen? Dan moet deze ook nog ingeschreven worden en dan betaal je een eenmalige inschrijvingstaks.

Keuzes maken

Daarnaast is het belangrijk om in te schatten welk soort wagen best bij jou past. Wil je veel vervoeren, dan ben je waarschijnlijk op zoek naar een ruime wagen. Ben je eerder een stadsmus en wil je eenvoudig kunnen parkeren, dan is wellicht een compacte wagen voldoende. Twijfel je ook nog over benzine of diesel? Hou dan vooral rekening met het aantal kilometers dat je rijdt. Wie minder dan 20 000 km per jaar aflegt en vooral korte ritten aflegt, is meestal beter af met een benzinewagen. Bekijk je eveneens de opties voor een elektrische wagen? Dan kom je in aanmerking voor een premie. Hoeveel die bedraagt, kan je hier nagaan.

Verzekering

Jouw eerste wagen zul je ook moeten verzekeren. In België is een Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering (BA) verplicht. Deze verzekering dekt de lichamelijke en materiële schade die je met je voertuig aan derden toebrengt.

Wat vaak gedaan wordt, is de auto op naam van één van de ouders laten verzekeren. Indien de auto ongevallenvrij blijft, profiteert de tweede (jonge) bestuurder mee van een lagere verzekeringspremie. Toch raden we niet aan om het op deze manier op te lossen. Uiteindelijk zul je toch ooit zelf een verzekering moeten afsluiten. Als dat voor het eerst op jouw naam is, neem je geen bonus/malus korting mee wat betekent dat de kost voor die verzekering hoog kan oplopen. Moest je een zwaar ongeluk veroorzaken terwijl je met de verzekering rijdt op naam van je ouders en er is aanzienlijke schade, dan kan de verzekeringsmaatschappij een onderzoek instellen om te bekijken wie nu effectief het meeste met de wagen gereden heeft. Wanneer dat iemand anders is dan degene die de verzekering genomen heeft, kan dat aanzien worden als fraude en draai je zelf op voor alle kosten.

Wat wel een goede oplossing kan zijn om de kosten van de verzekering te doen dalen, zijn producten zoals de safety stick. Dat is een klein apparaat dat in je wagen wordt geplaatst en waarmee je rijgedrag gemeten wordt.  De verzekeringsmaatschappij gaat er van uit dat je je hierdoor aan de toegelaten snelheid  zal houden en beloont je dan ook meteen met een  fikse korting. Als na 1 jaar blijkt dat je inderdaad een goede chauffeur bent, behoud je dit superlaag tarief.

Extra’s

Ben je een handige Harry of helemaal niet? Hou hier ook rekening mee als je je verzekering afsluit. Als je je niet comfortabel voelt om zelf een band te vervangen bij pech onderweg, vraag dan zeker een bijstandsverzekering aan. De kost per jaar valt goed mee en je kan 24 op 24 rekenen op professionele hulp.

Tot slot nog enkele tips:

Leg steeds wat cash geld in je auto voor moest je je bankkaart vergeten zijn en je tank is leeg.

Check de EHBO-kit zodat je weet wat erin zit en controleer of die nog up-to-date is.

Voorzie een veiligheidsjasje en een deken voor als je moet wachten.

Bekijk de datum van het brandblusapparaat en leer hoe je het moet gebruiken.

Geniet van je vrijheid!

,