Onze tips bij het verzekeren van een brommer en fiets

Bromfiets

Vanaf 16 jaar mag je in België met een bromfiets rijden. Afhankelijk van het aantal cc en type brommer heb je een ander rijbewijs nodig.

Bekijk via deze websites alle info omtrent rijbewijzen en examens:

http://www.goca.be/fr/

http://www.bivv.be/

https://www.vab.be/nl

Wat is verplicht?

Wat je zeker nodig hebt is een valhelm en een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA). Dat is steeds verplicht. Met de BA-verzekering dek je de schade die je toebrengt aan derden d.w.z. andere personen dan jezelf. Indien je minderjarig bent, kan je dit niet zelf afsluiten in eigen naam. Een meerderjarig persoon (ouder, voogd, meerderjarige broer of zus) dient de verzekeringspolis te onderschrijven met de minderjarige als hoofdbestuurder.

De dekkingen en wettelijke contractuele bepalingen zijn bij wet vastgesteld en dus overal dezelfde. Dit wil niet zeggen dat de service en bijkomende voordelen overal dezelfde zijn. Verzekeraars spelen hierop in en geven voordelen als levenslang behoud bonus malus graad, gratis bijstand na ongeval, derde betaler systeem na ongeval,… Een goedkope premie is dus zeker niet altijd een betere koop. Leg zeker de voorwaarden naast elkaar en niet enkel de premie!
Wat dekt de BA-verzekering niet?

  • De stoffelijke schade aan je voertuig wanneer je in fout bent
  • De medische kosten en lichamelijke letsels wanneer je als bestuurder in fout bent
  • Diefstal, glasbraak, vandalisme aan jouw voertuig
  • Schade aan het voertuig wanneer je slachtoffer bent van een ongeval met vluchtmisdrijf
  • Verdedigingskosten wanneer je voor de rechtbank moet verschijnen
  • Pechverhelping aan het voertuig

Wens je toch een dekking voor deze waarborgen, dan kan je een omniumverzekering, bestuurdersverzekering, een bijstandspolis en een rechtsbijstandsverzekering afsluiten. Let wel; als je dit wil doen, dan mag je rekenen op hele stevige premies wat niet altijd aan te raden valt. Het valt ook niet mee om een verzekeraar te vinden die zich hiervoor wil engageren.

 

Inschrijving bromfiets

Sinds 2014 moeten alle nieuwe bromfietsen worden ingeschreven en een nummerplaat dragen. Vanaf 11 december 2015 geldt deze verplichting ook voor de bromfietsen en lichte vierwielers aangeschaft vóór 31 maart 2014 en voor de tweedehands voertuigen die na 31 maart 2014 uit een andere lidstaat van de Europese Unie zijn ingevoerd en die nog niet werden ingeschreven.

Om alle eigenaars de tijd te geven om zich in orde stellen, heeft de minister van Mobiliteit beslist om de regularisatieperiode te verlengen tot 10 december 2017. Dat betekent dat er een wettelijk kader bestaat voor de inschrijving van geregulariseerde voertuigen.

Inschrijven kan via deze link.

 

Fiets:

We zien een steeds stijgende trend in het nemen van een fietsverzekering. Niet onlogisch als je weet dat er per jaar duizenden fietsen gestolen worden. Vooral mountainbikes en dure stadsfietsen zijn een mooie prooi voor dieven. Wie investeert in een dure fiets, raden we een fietsverzekering aan. Hiermee ben je verzekerd tegen het volgende:

 

Terugbetaling van de fiets bij diefstal:

Je fiets was stevig op slot en is toch gestolen? Geen probleem, wij betalen je terug. Daarna beslis je zelf welke fiets je koopt. Omdat een fiets elk jaar minder waard wordt, geldt er na het eerste jaar een afschrijving van 1,25% per maand.
Terugbetaling bij schade aan de fiets

Jouw fiets is beschadigd na een flinke val? Of je fiets werd beschadigd door derden? Geen paniek, wij betalen je terug. Daarna beslis je zelf welke fiets je koopt. Hetzelfde geldt als hierboven; Omdat een fiets elk jaar minder waard wordt, geldt er na het eerste jaar een afschrijving van 1,25% per maand.

 

Vastgemaakte accessoires ook verzekerd

Kocht je speciale accessoires om jouw fiets nog meer te personaliseren? Maak je niet langer ongerust als je jouw fiets even achterlaat, want ook deze zijn mee verzekerd.

 

Wereldwijde dekking

Vertrek dus ook met een gerust hart op fietsvakantie! Waar je ook bent, je verzekering neem je mee. Sta je nu op de Mont Ventoux of rij je met de fiets helemaal tot in Azië, je kan op twee oren slapen.

Enjoy your ride!