Veiligheidstips voor onder de kerstboom!

Sinterklaas kwam nog maar pas langs of er wordt al aan Kerstmis gedacht. Traditioneel brengen duizenden gezinnen de kerstsfeer in huis met een heuse kerstboom. De volgende preventietips kunnen u helpen om het feest veilig te houden.

 

  1. Een brandveilige kerstboom is de enige optie. Verkies een echt exemplaar of ga voor een kunststof boom, vervaardigd uit onontvlambare materialen.
  2. Wie een echte kerstboom kiest, bevochtigt deze best regelmatig. Hierdoor droogt de boom minder snel uit en vermindert het risico op brand.
  3. Plaats de boom weg van deuren en weg van de trap om een eventuele vluchtroute vrij te houden.
  4. Denk er ook aan om de boom uit de buurt te houden van warmtebronnen, maar ook uit de buurt van gordijnen en ander brandbaar materiaal.
  5. Zorg dat de kerstboom stabiel staat en waak erover dat kinderen of huisdieren niet te dicht in de buurt komen.
  6. Gebruik geen kaarsen, controleer de bedrading van de lampjes en kies voor ledverlichting. Deze lampjes geven minder warmte af en verbruiken minder elektriciteit.
  7. Wanneer u gaat slapen of de woning verlaat, schakelt u alle kerstverlichting uit. Gebruik eventueel een tijdklok (timer) zodat je niet kan vergeten de verlichting uit te schakelen.
  8. Een uitgedroogde boom is ontvlambaar. Verwijder daarom de boom indien u merkt dat hij te veel naalden verliest.

Vrolijk Kerstfeest!

 

Bron: AXA Belgium.