Wanneer wissel ik mijn winterbanden in voor zomerbanden?

De dagen met mooi weer komen weer terug en je vraagt je waarschijnlijk af wanneer je het beste je banden kan verwisselen naar zomerbanden.

Vraag: Wanneer moet ik overschakelen op zomerbanden?

Antwoord: Als de wintertijd eindigt in maart, is het de moment om opnieuw over te schakelen naar zomerbanden. Hou er rekening mee dat het best druk kan zijn in de garage om ze te verwisselen, dus maak tijdig een afspraak. Ga je nog op vakantie in het buitenland met de wagen? Check dan eerst of winterbanden verplicht zijn, anders wacht je best nog even met de wissel.

Vraag: Moet ik mijn banden laten balanceren en mijn uitlijning laten controleren elke keer dat ik nieuwe banden koop?

Antwoord: Wielen balanceren is absoluut van belang voor het rijcomfort en blijvende voertuig- en bandenprestaties. Gebrek aan of slechte balancering komt tot uiting in de vorm van trillingen binnen verschillende snelheidsgebieden. Het controleren van de wieluitlijning zal ook het risico van abnormale slijtage van je banden verminderen.

Vraag: Moet ik mijn velgen reinigen voordat ik mijn banden vervang?

Antwoord: Het is belangrijk ervoor te zorgen dat je velgen schoon zijn bij het monteren van nieuwe banden. Op deze manier verbeter je de kans op een schoon en luchtdicht contact tussen velg en band. Dus het is een goed idee de velgen te reinigen voordat je de banden vervangt (of laat vervangen).

Vraag: Hoe sla ik mijn banden op?

Antwoord: Als je banden op wielen gemonteerd zijn, moeten ze horizontaal worden opgestapeld. Als ze niet op velgen gemonteerd zijn, moeten ze in verticale positie worden opgeslagen. In elk geval moeten banden in een gesloten ruimte worden opgeslagen, beschermd tegen zonlicht en buiten bereik van warmtebronnen en vocht worden gehouden.